Mijn leerwens en acties – Gallo-Romeins museum

(Gallo-Romeins Museum -3 april 2012)

Vaststelling:
Ik stel vast dat ik voor het domein van ‘mens en tijd’ het deel van onze geschiedenis niet goed beheers.
De theorie hebben we moeten leren voor onze examen in januari. Echt schitterend waren mijn cijfers niet. Hier heb ik dus nog een weg te gaan om deskundiger te worden.

Hoewel ik nog maar twee jaren geleden naar het Gallo-Romeins museum ben geweest, weet ik er niet meer veel van.
Voor mij een teken dat ik toen de tentoonstelling niet met de juiste houding heb bezocht.

Leerwens:
Ik wil leren kijken met andere ogen, verwonderd worden door onze geschiedenis, op onderzoek gaan, sleutelen aan mijn explorerende grondhouding, ...
Om van daaruit deskundiger te worden, me zekerder te voelen in dit klein stukje van ‘mens en tijd’.

Roos:
Explorerende grondhouding leren inzetten in het domen ‘mens en tijd’ om van daaruit deskundiger te worden.

Actieplan:
Ik ga, samen met mijn man en kinderen (11j. en 7j.), naar het Gallo-Romeins museum om zoveel mogelijk informatie te verwerken met zoveel mogelijk zintuigen.
De opdracht naar mijn kinderen toe: veel vragen stellen (aan ons), (samen) op onderzoek gaan, achteraf hun ervaringen delen met die van mij, maar vooral: genieten van de tentoonstelling J

De inkomstprijs voor kinderen valt reuze mee: € 1 per kind.

Ons plan: eerst naar Sagalassos, nadien doen Nien (7j.) en ik mee met “Archeoloog voor één dag” en als afsluiter doen we dan de permanente tentoonstelling.

Bij Sagalassos is het heel druk, er zijn enkele groepen ouderen en één groep met kinderen en de tentoonstellingsruimte is in verhouding maar klein.
We merken op dat alle kinderen een boekje hebben, de onze niet. Krijg je die alleen als je in groep komt? We gaan verder…

Hier zijn ook interactieve filmpjes, maar ze lijken niet te werken. We kregen geen uitleg en zijn nog op zoek hoe het werkt, als een gids van de kindergroep onze kinderen aan de kant duwt om haar kinderen daar te plaatsen. En (elk nadeel heb zijn voordeel) zo zien we wel hoe het werkt, nadien kunnen we zelf aan de slag.

Er is ontzettend veel informatie te lezen, maar niet (altijd) op kinderniveau, en de filmpjes zijn voor kinderen uit de eerste en tweede graad nog leuk, maar de leeftijdsgroep van onze Sebe (11j.) valt er tussenuit.
Ik “vertaal” de teksten op Nien haar niveau, Stefan doet hetzelfde voor Sebe.
De kinderfilmpjes duren soms te lang, waardoor kinderen niet meer geboeid zijn en ze vroegtijdig willen afhaken. Maar de meeste filmpjes vallen goed mee voor Nien. 

Conclusie: zonder “vertalende” gids is de informatie voor kinderen nog te moeilijk (zeker 3de graders vallen er wat tussenuit).

Na de tentoonstelling gaan we iets eten in het museumrestaurant. Het smaakt lekker en het wordt echt gezellig.

En dan wachten tot “Archeoloog voor één dag”. (Stefan en Sebe gaan ondertussen al naar de permanente tentoonstelling)
Omdat we nog wat vroeg zijn mogen we nog even rondwandelen.
Nien en ik gaan even naar de balie, ze wil graag zo’n boekje en we gaan eens horen hoeveel ze kosten. Gratis voor alle kinderen tot 12j., vergeten mee te geven... We vragen ze toch nog, ook al waren ze voor de tentoonstelling van Sagalassos.

Het is tijd voor ons archeologisch onderzoek.
Oei, moesten we hiervoor inschrijven? Heeft niemand ons verteld…
Gelukkig is er nog plaats en kunnen we toch meedoen.

De informatie (Wat is een archeoloog? Hoe gaat hij te werk? …) wordt op kindniveau uitgelegd. Nadien mogen de kinderen (met assistent-mama of –papa) zelf aan de slag: opgraven (met schep, borstel en truweel), opmeten, natekenen, nummeren, opbergen.
Drie opgravingen later mogen we raden wat we hebben gevonden. Nadien moeten we op zoek gaan bij de permanente tentoonstelling. We noteren alles op ons formulier, dat we nadien afgeven in ruil voor een echt archeologendiploma.

Deze opdracht geeft een extra dimensie aan de tentoonstelling en maakt ze heel boeiend.
In dit deel zijn de interactieve filmpjes ook iets leuker en spreken ze ons Nien echt aan (Romeinen aankleden voor het feest, aanduiden waarvoor een koe dient: offer, cadeau, melk, bloed, …)
Nien blijf actief tot het einde
J

We gaan nog even terug naar Sagalassos, want ons Nien wil haar boekje nog invullen (stempelen).

Van half elf tot half vier, hier sluiten we ons Romeins hoofdstuk af…

Onderweg naar de auto komen we door het park waar we even halt houden om te genieten van de vliegkunsten en het landingswerk van de “wilde” eenden.
“Net straaljagers”, zegt Sebe. Ik vindt dat ze leuk landen, net vliegtuigen. Ons Nien kan er niet van over hoe die eenden onder water kunnen zwemmen. En hun veren lijken niet nat te worden.
En dan die koi-karpers. “Uit Japan”, weet Sebe. “Ze hebben een snor, net zoals veel Japanners vroeger een snor hadden. Zouden ze dat van die vissen hebben afgekeken?”

Zo veel verwondering, zo veel plezier. Net vakantie, vinden de kinderen.
Ze willen graag nog eens terug! Dus geslaagd
J

Benieuwd naar volgende week: “Earth explorer” …

Wat vonden onze kinderen van het museumbezoek:
Leuk zonder gids die alles maar aframmelt. Het is fijner met mama en papa die ons helpen en uitleg geven over de dingen die ons boeien en niet omgekeerd.
We hebben wel alles gezien, maar bij de dingen die ons echt niet interesseerden moesten we niet stil staan.
Onze kleine archeoloog is heel blij met haar diploma en grote broer vindt het jammer dat hij niet heeft meegedaan. Opgraven leek hem leuk, opzoek gaan in de tentoonstellingsruimte niet.

Leerresultaat:
Ik heb veel gelezen en “vertaald” voor ons Nien, waardoor de informatie toch wat beter bleef hangen. Dus volgende keer ga ik terug met kinderen. En zo weet ik ook al iets meer of de activiteit in de lijn van kinderen ligt, wat beter kan, waar ik op moet letten, …

Er was enorm veel te zien (zeker met twee tentoonstellingen). Daardoor is het goed om op voorhand de tentoonstelling al eens te bezichtigen. Het is ons wel gelukt, maar als dat moet met een grote groep kinderen, ben je best wat meer voorbereid op wat er allemaal te bezichtigen valt (dan is één tentoonstelling zeker wel genoeg).

Een activiteit gekoppeld aan een gegidst bezoek maakt deze tentoonstelling echt boeiend voor kinderen. En ik heb ook genoten van de opgraving. En, al spelenderwijs, hebben we veel bijgeleerd over de stappen die een archeoloog onderneemt in zijn onderzoekswerk.
Zo’n dingen blijven hangen!

Zo’n invulboekje trekt ook aan om actief aan de slag te gaan. Een goede begeleiding en het helpt kinderen ook om de tentoonstelling beter te begrijpen.

Leerplandoelen WO of opleidingsdoelen:
Overkoepelende doelstellingen
Basisattitudes
0.1 Kinderen willen meer te weten komen over de wereld in al zijn dimensies, hier en elders, vroeger en nu.

Basisvaardigheden
0.9 Kinderen kunnen nauwkeurig waarnemen met al hun zintuigen. (vooral bij de opgravingen)

Mens en tijd
In de tijd ordenen
8.10 Kinderen kunnen in de tijd ordenen en zowel hun eigen als de Europese geschiedenis in perioden indelen
8.11 Kinderen kunnen de eeuwenband en een tijdband van de grote perioden in de Europese geschiedenis functioneel gebruiken.

Evolutie
8.12 Kinderen zien in dat mensen, dieren, planten, objecten, opvattingen, structuren … evolueren in de tijd.
8.13 Kinderen zijn nieuwsgierig naar de historische ontwikkeling van planten, dieren, mensen, voorwerpen, systemen, actuele toestanden.

Beginnend historisch besef
8.14 kinderen beseffen dat er naast een heden, ook een verleden en een toekomst zijn.
8.16 Kinderen beseffen dat kennis nemen van het verleden altijd gebeurt vanuit bronnen die vaak onvolledig of beperkt zijn.

Mens en samenleving
Regels
5.6 Kinderen zien in dat samenleven het naleven van allerhande omgangsvormen, leefregels en afspraken veronderstelt en kunnen zich daaraan houden.
Dat houdt in dat ze:
- ervaren, vaststellen en uiten dat afspraken kunnen veranderen afhankelijk van plaats, tijd, situatie, … (thuis, op school of in een tentoonstellingsruimte, …)