Mijn leerwens en acties – Meerdaagse uitstap naar de zee



Vaststelling:

Een uitstapje of een vakantie wordt in ons gezin niet echt voorbereid. Op voorhand zoeken we wel informatie op over de streek en wat er allemaal te beleven valt, maar dan houdt het op. We vertrekken gewone en zien wel.
Het gevolg is dat onze dagindeling soms wat chaotisch in elkaar steekt of dat er soms helemaal niets gebeurt. Het gevoel van een ‘verloren’ dag…

Leerwens:

Ik wil van deze vakantie een actieve en leerrijke vakantie maken.
Ik wil leren om een planning op te maken die ons toch wel verplicht om een aantal dingen te ondernemen, maar die aanpasbaar is als het nodig zou zijn (bvb. o.w.v. het weer).
Ik wil dat we van alles kunnen beleven, maar ook tijd hebben om te ontspannen.

Als enige volwassene draag ik de volledige verantwoordelijkheid, dit is nieuw voor mij op verplaatsing. Hoe ervaar ik dat? Waar liggen mijn knelpunten en wat lukt goed? Evalueren tijdens en achteraf zal me dichter bij mijn doel brengen: een (meerdaagse) activiteit plannen en uitvoeren met ‘mijn’ klasje.

Roos:

Ik wil deskundig worden binnen de bestaansdimensies ‘mens en medemens’, 'mens en samenleving', 'mens en tijd' en 'mens en ruimte', om me van daaruit makkelijker te kunnen opstellen als begeleider van leerprocessen.


Voor welke leeftijd?

De activiteiten moeten interessant zijn voor uiteenlopende leeftijdsgroepen en interesses: Sebe, een jongen van 12 jaar (1e jaar SO), Nien, een meisje van 8 jaar (3e lj.).


Actieplan:

Alles begint met een goede voorbereiding
We gaan naar zee.
Wat willen we daar doen?
Spelen op het strand, boten zien, ‘iets’ bezichtigen, lekker ontbijten, wandelen (met een doel, anders vindt Sebe het niet fijn)
Waar kunnen we dat het beste?
We komen tot het besluit dat Oostende ons het meeste kan geven. Nu moet ik nog op zoek gaan naar een verblijf met een goede prijs-kwaliteitverhouding én waar ze een goed ontbijt geven. Gevonden! In de Boekareststraat, vlak bij de zee!

Wanneer op stap?
Het denkwerk gebeurde in de kerstvakantie, dus om een reis te plannen in de zomer… dat was voor ons wel heel ver weg én de prijzen zijn dan schandalig hoog. De krokusvakantie zou wel eens te koud kunnen zijn… Dan maar de paasvakantie, het kan koud zijn, maar ook al warm. We gokken op goed weer en plannen onze reis van woensdag 10 april t.e.m. zaterdag 13 april.
En hoe reizen we?
Ik kies voor het openbaar vervoer. Vind ik wel gemakkelijk; ik moet niet rijden maar reizen en ik hoef geen parkeerplaats zoeken (€ 17 per dag als ik via het hotel boek!).
Het wordt dus de trein.

De reis
Om goed en gemakkelijk te kunnen reizen is het belangrijk om na te denken wat we wel en niet nodig hebben. Licht reizen liefst!
Ieder moet zijn eigen dagrugzakje kunnen dragen. De koffer/rugzak moet doenbaar zijn volgens onze eigen capaciteiten. En hoe ver moeten we te voet? Kunnen we dat met onze bagage?
Ik heb een lijstje gemaakt (zoals de kinderen op school krijgen bij meerdaagse activiteiten) waarop de belangrijkste dingen staan: pyjama, kleding (sokken, ondergoed …), medicijnen, toiletgerief, knuffels …

Reisschema:
We vertrekken in Wellen om 9 uur en nemen de trein vanuit Hasselt (onze chauffeur brengt ons tot daar
J):

09:39


 
 
Richting Leuven [NMBS/SNCB]
10:26
10:37
Overstappen
 
 
Richting Oostende [NMBS/SNCB]
12:17


’s Middags eten we onze boterhammetjes op in de trein. (Lege flesjes nemen we mee en kleine papiertjes kunnen in de vuilnisbakken van de trein.)

Na de rit moeten we nog 15 minuutjes wandelen tot op onze bestemming.
We kunnen onmiddellijk inchecken, maar de kamer is pas om 14u beschikbaar.
We laten onze bagage achter en gaan uitwaaien op het strand.

Tijdens de reis let ik erop dat de kinderen goed bij me blijven (het zijn er maar twee, dat moet lukken
J). We tellen onze bagage bij het op- en uitstappen.
Bij de wandeling loop ik aan de straatkant.


Ons verblijf
Wat gaan we doen?
Woensdag:
De omgeving verkennen, genieten op het (koude) strand, eten in de stad, spelletjes op de kamer.




Reacties van de kinderen: "Wat houdt het beste water tegen? Een dam of een beek?", "Is 't nu eb of vloed?", "Wow, kijk eens hoe hoog het water hier soms komt. Dat zie je aan het groen op de stenen. Dat is mos. Maar er zijn hier precies verschillende soorten. Hoe komt dat?", "Als ik in 't zand sta zak ik weg en komt er water naar boven. Hoe komt dat? Tot hoe ver van het water is dat zo?" ...
Ze hebben van alles uitgetest: een beek met daarachter een dam is het beste. Maar nat worden we toch :-)
Als we lang genoeg blijven staan, zuigen we helemaal vast in de zand. Laarzen verliezen en alweer nat :-)
Nien legt uit wat eb en vloed is! Hoe lang kunnen we staan voor het water bij ons is? Opnieuw nat :-)
Voor sommige dingen hebben we deskundige uitleg nodig die we 's avonds op internet kunnen vinden...

Donderdag:
Na een lekker en uitgebreid ontbijt gaan we bij de visjes kijken in SeaLife, Blankenberge.
Om er te geraken moeten we de tram nemen (de eerste keer in mijn leven). Ik heb twee Freinetkinderen bij me die helemaal weten hoe alles werkt. Ik krijg een 'deskundige' uitleg over de tram (de werking van de deuren, niet te dicht bij de tram komen...)

We gaan het hele park rond. Fijn dat je hier overal bordjes met extra uitleg kan vinden, zo leren we heel wat bij over het zeeleven en over de bedoeling van SeaLife: een opvangcentrum voor gekwetste zeedieren zoals de zeehond, de zeeleeuw... We gaan ook naar de kwallen kijken in de kwallendisco en er is een show van zeeleeuwen.
Alles gezien, lekker bevroren, warm drankje... Nog even spelen op de speeltuin aan het centrum en dan terug met de tram richting hotel. Als we terug opgewarmd zijn gaan we eten halen en naar het strand. Het is mistig, we zien geen hand voor ogen, spannend, de fantasie slaat op hol en er volgen enkele spookverhalen waar wij de hoofdrol in spelen... hier op het strand :-)
Kinderen zitten altijd vol vragen, ideetjes en fantasie. Bij SeaLife hadden ze, vooral Nien, veel vragen over het redden van zeedieren ("Wat loopt er allemaal mis in de zee zodat deze dieren ook gered moeten worden? Hoe gebeurt dat? Welke dieren worden gered? Kunnen de dieren nadien terug in de zee? Waarom wel/niet?") Gelukkig kregen we ook nog veel antwoorden van de presentatrice van de show.
De dikke mist: "Hoe wordt die gevormd? Zijn dat wolken en ademen we nu dan wolken in :-)?"

Vrijdag:
Vandaag gaan we naar Fort Napoleon. Het gaat een regenachtige dag worden, maar we laten ons niet doen.
We moeten de overzetboot nemen of helemaal om lopen. Sebe houdt niet zo van boten en heeft er de ergste ideeën rond. We gaan toch!


Hij is uiteindelijk heel blij dat we dit gedaan hebben. "Oef, ik kan het wel :-) En ik ben helemaal niet misselijk geworden. Leuk!"
Nu nog een wandeling tot aan het fort. Ondertussen genieten we van het uitzicht.

Fort Napoleon: we krijgen een iPod met al de informatie op. Zo kunnen we, ieder op zijn eigen tempo, de geschiedenis van het fort volgen. Handig voor de kinderen: Sebe vliegt er al wat vlugger door en blijft bij heel andere dingen stil staan dan Nien. Nien vraagt ook nog extra informatie, omdat niet alles even duidelijk is. Dus ik volg haar tempo, zodat ik beter op haar vragen kan inspelen. Soms bespreken we ook onder ons drietjes wat we gezien hebben en wat dat met ons doet (bakplaats, wasplaats, onderdak voor daklozen ...)




Na de rondleiding gaan we nog iets drinken in het fort en dan wandelen we terug naar de veerboot.

Op onze terugweg komen we ook nog de Amandine tegen. We vinden de inkom te duur en bewonderen de boor aan de buitenkant. Ondertussen vertel ik wat ik erover gelezen heb: De laatste IJslandvaarder van Oostende.

In Oostende kan je ook gaan kijken naar de Mercator, maar dat bezoekje hebben we in 't verleden al gedaan...

Vanavond gaan we nog eens naar de stad om lekker te eten en dan alweer genieten van het strand.
Sebe gaat de strijd tegen het water nog eens aan. Wie zal winnen...



Zaterdag:
Na ons ontbijt ruimen we de kamer op en vertrekken we naar het strand. We genieten nog eventjes van het uitzicht. Vandaag komt papa ons halen (verrassing, niet terug met de trein...).
Het wordt nog eens een ouderwets wat-gaan-we-doen-dagje, gewoon wat rond kuieren en afscheid nemen van het strand en de zee. De kinderen hebben er voorlopig genoeg van, we zijn op enkele dagen tijd helemaal verkleumd en verstijfd van de wind. Nu willen onze oren wat rust (die wind maakt toch wel erg veel lawaai!)...



Leerresultaat:

Tijdens zo'n (meerdaagse) uitstap komen eigenlijk alle brillen van WO aan bod.
Ik heb me voor deze leerwens dan ook meer gericht op de organisatie van de uitstappen, dan op de leervragen van de kinderen. Toch ben ik blij dat we samen naar veel antwoorden op zoek zijn gegaan, vooral door te beleven. Die antwoorden vind je hier dus niet, want m
et hun leervragen kan ik nog wel een heel blog vullen :-)
Goed om mee te nemen naar de praktijk: tijdens klasuitstappen gebeurt het ook dat kinderen leervragen hebben en de leerkracht het antwoord niet heeft. Leuk is dan om te filosoferen (of soms ook te fantaseren) over mogelijke antwoorden. Nadien (eventueel terug in de klas) kan er dan echt gezocht worden naar een juist antwoord (ouders, deskundige, internet, boeken...)

Ik vind het goed dat ik de kinderen betrokken heb over het doel van onze vakantie, zo stonden zij dichter bij de geplande activiteiten en moest ik hen minder motiveren om mee te gaan (met een beginnende puber kan dat al eens nodig zijn).

Uit deze reis heb ik geleerd dat het goed is om op voorhand een planning te maken. Het is ook belangrijk om daar zo veel mogelijk aan vast te houden. 'Te moe', 'even een dip', 'het weer zit niet mee' ... kunnen geen excuus zijn om de planning in de war te sturen.
Op verplaatsing kan er heel wat gebeuren met slecht weer. Het heeft veel geregend, het waaide voortdurend, het was echt koud. Dat heeft ons niet gehinderd, waardoor we toch wel heel wat activiteiten hebben kunnen doen
(plan B hebben we niet moeten gebruiken).
Kleden naar het weer helpt ook, dus op voorhand goed overlopen wat wel/niet mee moet.
Door een goede planning heb ik ook wat kunnen besparen: tickets op voorhand (online) kopen, kijken tussen lidkaarten (Knack, Gezinsbond...) die soms ook kortingen aanbieden...

Het viel reuze mee om de verantwoordelijkheid alleen te dragen. Op voorhand dacht ik dat het moeilijker en anders zou zijn dan thuis, maar eigenlijk verandert er niets. Op dat vlak heb ik veel meer vertrouwen gekregen in mezelf. Mijn mogelijkheden reikten veel verder dan ik aanvankelijk dacht, een grote stap vooruit. De groei op dat vlak vind ik belangrijk voor mijn doel: leerkracht worden.

Belangrijk was om vol te houden dat de op voorhand gemaakte planning werd uitgevoerd en de daaraan gekoppelde verantwoordelijkheid om deze planning niet te laten mislopen. Dat kon alleen door niet te vlug toe te geven aan externe factoren.

Wat me wel opvalt is dat de gekozen activiteiten goed doenbaar waren voor groot en klein. Tegenwoordig zijn de meeste bezoekerscentra daarop voorzien. Dat maakt het voor ons wel gemakkelijker :-)
Toch helpt het wel om op voorhand al wat achtergrondinformatie op te doen, om extra uitleg te kunnen geven:
http://www.visitsealife.com/blankenberge/
http://www.fortnapoleon.be/nl/
http://www.oostende.be/
http://www.visitoostende.be/nl/in-oostende/gratis-overzet-visserskaai-oosteroever/286
Eigenlijk vind je wel heel veel informatie op visitoostende.be
In elk hotel vind je ook een boekje met extra informatie over de streek (toerisme, eetgelegenheden...)
Of je hebt natuurlijk ook nog de plaatselijke vvv-kantoren.

Opleidingsdoelen WO:

Door mijn persoonlijke grenzen te verleggen heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en dat heeft me kracht en moed gegeven.

Bereikte opleidingsdoelen van een docent:


De leraar als begeleider van leer-en ontwikkelingsprocessen
- heeft een doelgerichte ingesteldheid en aanpak:
Mijn persoonlijk doel: (houden aan mijn) planning, verantwoordelijkheid durven nemen.
- gaat positief om met verschillen in functie van het leren van elk kind: verschil in leeftijd.
- kan een krachtige leeromgeving ontwerpen, rekening houdend met de betrokkenheidsverhogende factoren: De kinderen geven mee inhoud aan de uitstap.

De leraar als organisator
- kan diverse werkvormen en media gepast inzetten en begeleiden:
Elk bezoekerscentrum had zijn eigen manier om ons iets bij te brengen (iPad, bordjes, presentator)
Ik had me op voorhand geïnformeerd via de websites van de verschillende centra, zo kon ik extra uitleg geven waar nodig.
Voor sommige leervragen (de vragen op het strand) gingen we gewoon zelf aan de slag: experimenteren en uittesten.
We fantaseerden en filosofeerden over mogelijke antwoorden, die we nadien gingen opzoeken op internet.
- maakt effectief  gebruik van de leertijd
Een (gezins)vakantie met leerrijke uitstappen.

De drie H's
De kinderen zoveel mogelijk laten beleven, laten ontdekken en zo dichter bij hun persoonlijke interesses te komen: mee kiezen hoe de reis er zal uitzien, zand (en water) voelen en er mee experimenteren, fantasieverhaal over mist, lezen, luisteren, opzoeken, ervaren en grenzen verleggen (de veerboot)...




2 opmerkingen:

  1. Dag Nadine,

    Je blog is in orde. Ik voel hoe je worstelt met geloven in jezelf en deze uitstap heeft je hierin aangesterkt.
    Fijn dat je dit met je kinderen hebt beleefd.
    Zo leren ze ook van jou en jij van hen.

    Tip: wanneer je verder wil groeien in deze blog start je best met de leerplandoelen WO uit de leerplannen die je wil bereiken, zo ga je nog meer doelgerichter plannen.

    Ik wens je moed en energie voor je reis naar binnen die je nu hebt aangevat.
    De meest zware, maar ook de meest boeiende reis in je leven.
    Zelf ervaar ik je nu als een mooier mens, je bent veel meer de echte Nadine aan het worden, dichter bij jezelf.
    Ik weet dat dit met veel pijn en verdriet gepaard gaat, de pijn kan diep gaan,het verdriet is leesbaar in je ogen maar je groeit en dat kan men jou nooit meer ontnemen.
    Je werkt immers nu aan de wortels van je levensboom, onder de grond.

    Liefs
    Jeannine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Jeannine

      Dankjewel voor je mooie woorden. Ze hebben me enorm geraakt, maar dan wel in de positieve zin!
      Dankjewel...

      Verwijderen